Красота и здраве всеки ден

10 бързи техники за справяне със стреса

Стресът често бива определян за модерния причинител на много болести и неразположения в съвременни човешки живот, но трябва да знаем, че той е и необходим елемент на човешкото съществуване. Стресът може да бъде и полезен. Изследователи обясняват, че има оптимално ниво на стрес, което ни стимулира да се справим по най-добрия начин със задачите, които стоят пред нас и ни дава енергия. Когато обаче нивото на стимулация надвиши нормалното за индивида, което при всеки е различно, говорим за негативен стрес. Той е пряко зависим от честота, интензивност и продължителността на появата му. Прекомерният стрес може да бъде пагубен. При него се появяват характерните симптоми, подсказващи, че се случва с организма. Може да се изразява в емоционални или физически прояви, обикновено се обострят през пролетта. Това са добре познатите депресия, фобия, нежелание за поемане на отговорност и др. Поинтересувахме се кои са едни от най-ефективните изпитани техники за справяне със стреса.

Погледнете кои са те:

1. Поемайте по-дълбоко въздух. Много хора не се замислят как дишат и го правят повърхностно с кратки поемания на въздух. При здравословното дишане и издишване вземат участие диафрагмата, стомахът, гръдният кош. Независимо дали сте в седнало или изправено положение го правете бавно и дълбоко като издувате корема си. В случай, че сте изправени дръжте краката си на ширината на раменете си.

2. Изключвайте телевизора, когато почивате. Често вечер зрителите заспиват пред телевизора си докато гледат любимо предаване или филм, други обичат да си лягат и да не го изключват. Това е вредно, изследователи са достигнали до заключението, че води до некачествен сън. Той от своя страна води до нервност и стрес, който сами си предизвикваме.

3. Медитация. Има редица упражнения за медитация, фрази, които да си повтаряте и стойки на тялото, които можете да заемете дори и в работна атмосфера. Защо не посетите някой курс по медитация, по време на който ще се запознаете подробно със същността на медитацията. По този начин сами ще се уверите дали това е вашият начин за справяне със стреса.

4. Бъдете физически активни. Редовно плуване, излет в планината, каране на велосипед или упражнения на велоергометъра у дома биха ви помогнали да се отърсите от стреса. Лекари обясняват, че той се натрупва именно в мускулите ни. Равномерното физическо натоварване често се препоръчва при хора, които се борят с напрежението от ежедневието си.

5. Смейте се. Всеизвестно е, че смехът лекува. Негативизмът всекидневно ни затрупва чрез новинарските емисии или пряко. Отделяйте време всеки ден да прочитате нещо позитивно, забавни любопитни факти или смешни анекдоти. Смейте се с глас. Изследователи твърдят, че чувайки вибрациите на собствения си глас ни повлиява добре на нервната система и това ни е успокоява.

6. Разнообразете седенето на едно място. При хората, на които работата им изисква да седят на едно място цял ден е добре да се отърсят от този навик. Когато се почувствате напрегнати станете и се разходете, дишайте дълбоко около 3-4 минути не забравяйте да се протягате. Тези трикове биха освободили напрежението и заредили с енергия да продължите ефективно работните си задължения.

7. Довършвайте започнатото. За да намалите причините за тревога, трябва да довършвате нещата, които сте започнали. Това може да е нещо, което сте започнали днес или миналата седмица, но все не ви се занимава да приключите с него. Мислите ви за недовършеното все още са в някой ъгъл на ума ви и предизвикват т. нар. „фонов шум“. Той води до чувство на неудовлетвореност и тревожност.

8. Поддържайте красив външен вид. Доказано е, че настроението ни е пряко зависимо от външния вид. Не позволявайте на рекламите да ви влияят, взимайте само това, от което се нуждаете и го носете със самочувствие. Това се отразява на начина, по който се приемате, съответно и към проблемите, които могат да ви заплашват. Отношението ви към тях може да предизвика или отблъсне образуването на стрес.

9. Водете си бележки. Случвало ли ви се е да не можете да заспите, колкото и да сте уморени? Причината е отново стресът. В ума си подреждате какво трябва да свършите на другия ден, какво не трябва да забравите. В такъв случай станете и запишете на лист хартия какво, къде и в колко часа трябва да направите. Това действие дава на ума знак, че вече сте се погрижили за ангажиментите си, което ви осигурява спокойствие.

10. Мога да променя или ситуацията, или отношението си към нея. Специалистите препоръчват да си спомняте тези две възможности при всеки възникнал проблем. Важно е вашето отношение към стреса, а не самият той. Подобрете условията си на работа, ако не ви харесват. Може да е нещо дребно в офиса или в организацията на документите на бюрото ви, но определено ще ви се отрази добре. Най-важното е енергията ви да е насочена към адекватни действия. Не е необходимо да е насочена към е нещо, което не можете да промените.

Не търсете пътища за справяне със стреса чрез наблягането на нездравословните навици като тютюнопушене, прекаляването с кофеин и алкохола. Огледайте се за дългосрочни решения. Обърнете внимание на причинителите на стреса и напрежението от ежедневието си и ги неутрализирайте с търпение. Помогнете на организма си в тези трудни периоди и го подкрепете чрез набавянето на подходящи витамини. Подберете такива, каквито да подсилят организма, а не да потиснат симптомите на стрес и преумора.

Инструментът за справяне се крие в Ортомол. Ортомолекулярната хранителна добавка обещава да осигури на организма ви Витал за НЕЯ  и Витал за НЕГО.

Продуктите са разработени в 2 разновидности - балансирана формула съответно за жени и мъже, подложени на стрес.

Хранителната добавка Oртомол Витал за НЕЯ е изключително подходяща за дами с чести оплакваният прекомерна умора и отпадналост. Богатото съдържание разкрива наличието на витамини като А, от групата B, C, D, фолиева киселина, калциев, Д-пантотенати др., минерали и микроелементи, фитонутриенти, есенциални мастни киселини.

 

  

 

Ортомол Витал за НЕГО е хранителна добавка специално предназначена за мъже, подложени на психично и физическо напрежение в ежедневието. Продуктът съдържа важни за правилното функциониране на нервната система и тонус на тялото на мъжа.

Съчетанието на правилни количества витамини в специалните продукти на Ортомол гарантира ефективно справяне с високите нива, които предлага съвременното ежедневие.

Вземете своя Ортомол СЕГА