Красота и здраве всеки ден

Митове за мъжкия стерилитет

По една или друга причина голяма част от мъжете никога не са се замисляли за плодовитостта си. Истината е, че в забързаното ежедневие, в което живеем, проблемът с продължаването на поколението засяга както представителките на нежния пол, така и техните половинки. Всъщност, около мъжкия стерилитет витаят доста митове, които е време да бъдат разбити.

Мит 1: Възрастта не е фактор

Скорошно проучване доказва, че плодовитостта на силния пол намалява значително с напредването на възрастта. Дори нещо повече – проучването установява пряка връзка между възрастта на бащата и генетичните мутации, които водят до повишени рискове от аутизъм и шизофрения. Ето защо лекарите съветват, ако един мъж има намерение да отложи във времето появата на малки наследници, не е лошо да се замисли за замразяване на семенна течност.

Мит 2: Пушенето не влияе на мъжката плодовитост

Статистиките не лъжат – вредният навик увеличава шансовете за безплодие с до 30%. Разбира се, колкото по-страстен е един пушач, толкова по-лошо е качеството на неговите сперматозоиди. Американското дружество за репродуктивна медицина е изчислило, че при цели 13% от господата стерилитетът е причинен именно от тютюнопушенето.

Мит 3: Само излишните килограми водят до стерилитет

Да, действително наднорменото тегло може да претовари организма с естроген, но поднорменото тегло също е доста опасно. Строгите вегетарианци могат да си предизвикат подобни проблеми поради липсата на важни хранителни вещества като витамин B-12, цинк, желязо и фолиева киселина при жените.

Мит 4: Мъжете не страдат от хормонален дисбаланс

Най-важното значение в процеса на сперматогенезата имат тестостеронът и фоликулостимулиращият хормон. Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди.

Мит 5: Стерилитетът не е генетично заболяване

Напротив! Хромозомите са структурирани в клетки, които предават генетичната информация. Всяка клетка в нашето тяло има 46 хромозоми, в които се съдържа цялата генетична информация (гените) за развитието и функционирането на нашето тяло. Промяна в хромозомите и гените може да доведе ненормален процес на образуване на сперматозоиди.

Мит 6: Топлината няма ефект върху качеството на спермата

Колкото и невероятно да звучи, дори леко завишените градуси на термометъра могат да увредят качеството на сперматозоидите. Горещите вани, сауни и парни бани съвсем не са препоръчителни за силния пол. Скорошно изследване върху мъжката плодовитост доказва, че дори топлината, създадена от лаптопи и мобилни телефони, носени в джоба, могат да повлияят сериозно върху подвижността на сперматозоидите и да причинят увреждане на ДНК.

Мит 7: Мъжете не страдат от инфекции на пикочните пътища

Макар жените да страдат доста по-често от цистит и други възпаления на пикочния канал, господата също не са застраховани. Лошата новина е, че едно нелекувано възпаление от такъв характер може да окаже трайни последици, тъй като има вероятност да се запушат важни канали,отговарящи за произвеждането на сперматозоиди и тяхното предвижване.

Лечението на мъжкия стерилитет се фокусира най-вече върху подобряване количеството и качеството на спермата. За да функционира правилно, репродуктивната система има нужда от редица витамини, минерали, аминокиселини и микроелементи.
Ортомол Фертил плюс е терапевтичен подход със сложен състав, който осигурява хранителна подкрепа за третиране проблемите на мъжкия фертилитет. В резултат на хранителните си свойства, микронутриентите, съдържащи се в Ортомол Фертил плюс, могат да окажат благоприятен ефект върху качеството на сперматозоидите, по-специално върху броя и подвижността им. Ортомол Фертил плюс може да бъде прилаган като и полезна добавка за подкрепа на други медицински техники за борба с нарушенията на фертилитета.